Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 501 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna
Autor Wiadomość
 Temat postu:
PostWysłany: 08 Lip 2008, 08:21 

Dołączenie: 15 Cze 2008, 14:28
Witam jeszcze raz. Chciałabym podawać mamie ten olej, ale nie wiem czy jej nie zaszkodzi- w tej chwili jest leczona -radioterapia i chemioterapia- ma naświetlanę podbrzusze. Może jeszcze poczekać? Aż jej przewód pokarmowy dojdzie do siebie po naświetlaniach. Nie chciałabym jej zaszkodzić- tym bardziej że nie powinna jeść mocno przyprawionych rzeczy, bo mogłoby się to skończyć jakimiś jelitowymi rewelacjami. Co o tym myślicie?? Choruje na raka szyjki macicy- nieoperacyjny IIIb. Pozdrawiam

Temat postu:
PostWysłany: 08 Lip 2008, 18:49 

Dołączenie: 02 Kwi 2008, 19:26
Miejscowość: Bielsko-Biała
Witam
spróbuj tak pisałem,z mniej ostrej peperoni i zobaczysz jaka jest reakcja.
Każdy organizm inaczej reaguje.
Jak nie spróbujesz nie będziesz wiedział moim skromnym zdaniem warto.
Pozdrawiam.

Temat postu:
PostWysłany: 08 Lip 2008, 19:01 

Dołączenie: 07 Maj 2007, 11:30
Clooney - 6 mies., dawka wskazana w liście. Efekty - stabilizacja choroby. Stan ogólny bdb. Wydolność oddechowa - występuje jedynie niewielka duszność wysiłkowa. Dla porównania - w najgorszym momencie choroby mama korzystała z aparatu tlenowego. Efektów ubocznych brak (skutek przeczyszczający ustąpił po kilku dniach).
Dla mnie istotne jest także to że mama wierzy że cały czas robimy coś aby poprawić jej stan zdrowia. Gdyby nie kapsaicyna po zakończeniu leczenia pozostałoby tylko czekanie na pogorszenie....
Mama wierzy w kapsaicynę. Ja, po tym co widzę, też.
Ps. Wiemy że licho nie śpi. Po powrocie z wakacji rozpoczęłyśmy badania dodatkowe. TK głowy - bez zmian nowotworowych! Zostanie przeprowadzony także rezonans magnetyczny kręgosłupa. W związku z powyższym mam pytanie. Wiem że specjalistycznym badaniem onkologicznym jest scyntygrafia kości. Czy w związku z planami wykonania RM jest sens wykonania także scyntygrafii kości, czy będzie to "dublowanie" badań?
Pozdrawiam serdecznie

Temat postu:
PostWysłany: 10 Lip 2008, 15:53 

Dołączenie: 26 Maj 2008, 17:26
Miejscowość: Bochum
Witam

Bardzo się cieszę. Widać , że kapsaicyna nie szkodzi a może nawet pomaga. I jest to na przykładzie już drugiego pacjenta. Podaj dokładnie w jakim oleju ją przygotowujesz i z jakich papryk. To nie będzie dublowanie badań ale ze scyntygrafią bym się wstrzymał. Im mniej obciążenia organizmu promieniowaniem tym lepiej.

Pozdrawiam clooney

Temat postu:
PostWysłany: 10 Lip 2008, 18:17 

Dołączenie: 07 Maj 2007, 11:30
Olej z pestek winogron, papryka chilli. Teraz próbuję ściągnąć z Hiszpanii habanero. Jestem ciekawa, czy pomimo większej dawki kapsaicyny olej będzie nadawał się do picia (tzn. czy nie będzie zbyt ostry).

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 16:51 

Dołączenie: 14 Lip 2008, 16:28
Witam
czy kapsaicyne można stosować w trakcie chemioterapii?? U mojej cioci wykryto nowotwór płuc (wycięty), ale niestety pojawiły się przerzuty do kości. Niebawem zaczynamy chemioterapie i zastanawiam sie czy można bezpiecznie podawać kapsaicyne w trakcie chemii.

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 17:09 

Dołączenie: 01 Lip 2008, 08:29
Miejscowość: Kraków
Zależy jakie leki Ciocia dostanie.

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 17:34 

Więc chyba najlepiej będzie skonsultować to z lekarzem?? Ciocia właśnie skończyła radioterapię czy to może mieć jakiś wpływ?

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 19:03 

Witam

Można kapsaicyne stosować po radioterapii. Dobrze jak ją sie przygotowuje w oleju z pestek winogron bo on zawiera resweratrol łagodzący efekt napromieniowania.

Pozdrawiam clooney

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 20:15 

Dołączenie: 12 Lis 2007, 21:25
Przygotowałam mamie paprykę w oleju. Kilka razy próbowała pić. Niestety pojawiły się bóle brzucha. Możliwe, że nie związane z papryką, ale na wszelki wypadek przestała pić. Może jak bóle miną, spróbujemy znowu. Mama ma zespół jelita drażliwego. U mamy występuje to raczej na tle nerwowym, ale z jedzeniem też trzeba uważać.

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 20:44 

Ok, dziękuje Wam bardzo za informacje. Mam jeszcze pytanie do Ciebie clooney czy powikłania po radioterapii pojawiają się u wszystkich? Jak do tej pory nie pojawiło sie nawet zaczerwienienie na skórze ale wystąpiło lekkie drętwienie czy to może mieć jakiś związek z radioterapią?

Temat postu:
PostWysłany: 14 Lip 2008, 21:07 

Dołączenie: 12 Lis 2007, 21:25
Nie piszesz, czego dotyczy to drętwienie. Moja mama po chemioterapii ma osłabione czucie w palcach stóp i dłoni. Neurolog stwierdził, że to polineutopatia i że to najprawdopodobniej skutek uboczny chemii.

Temat postu:
PostWysłany: 15 Lip 2008, 08:32 

Witam

Po radioterapii nie zawsze pojawiają się powikłania. A to drętwienie raczej na pewno nie ma związku z radioterapią. Może na przykład być wynikiem stresu. Albo ewentualnie tak jak napisała lila jest to efekt chemioterapii. Napisz , w której części ciała konkretnie wystąpiło drętwienie.

Pozdrawiam clooney

Temat postu:
PostWysłany: 15 Lip 2008, 08:32 

Drętwieje jej ręka , poza tym drętwienie pojawiło sie też w miejscu naświetlania.

Temat postu:
PostWysłany: 15 Lip 2008, 08:37 

Witam

Idź do neurologa , żeby wykluczyć polineuropatię lub uszkodzenie nerwu. Ale to naprawdę może też być na tle nerwowym. Ale mimo wszystko konsultacja neurologa jest konieczna.

Pozdrawiam clooney

Wyświetl posty z poprzednich:  Sortuj według  
Napisz nowy temat Odpowiedz  [ 501 posty(ów) ]  Idź do strony Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8 ... 34  Następna

Wszystkie czasy w strefie UTC + 1 godzina

Kto jest na forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zarejestrowanych użytkowników oraz 1 gość